Examen C1 Valencià: aprova l'antic Grau Mitjà

Table
 1. Què és el C1 de valencià?
 2. Quin és el nivell mitjà de valencià?
 3. ¿Dónde hacer el C1 de valenciano?
 4. On preparar el C1 de valencià
  1. Com preparar l'oral de valencià?
 5. Examen C1 Valencià 2023


Què és el C1 de valencià?

El C1 de Valencià és el títol més sol·licitat entre els certificats d'aquest idioma, ja que es tracta del nivell que habilita als professors a exercir la docència i s'ha convertit en requisit de molts processos selectius d'oposicions de l'Administració Pública valenciana.

La superació de l'examen C1 de valencià acredita un domini lingüístic del valencià en la seva varietat estàndard oral i escrita, la qual cosa permet al parlant comunicar-se adequadament en situacions que requereixen d'un registre formal de la llengua.

És, en definitiva, el primer nivell de valencià que ja pertany a un usuari experimentat i amb recursos per a mantindre una conversa fluida sense errors greus.

Quin és el nivell mitjà de valencià?

El C1 és el nivell corresponent al conegut Grau Mitjà de valencià, només que en la nova nomenclatura que va establir l'Ordre 7/2017 per a regular els títols de valencià i homologar els nivells existents als del Marc Comú de Referència Europeu per a les Llengües (MECR).

És a dir, que va passar d'haver-hi quatre nivells de certificats (Coneixements Orals, Elemental, Mitjà i Superior), a haver-hi sis nivells diferents, com en la resta títols d'idiomes europeus (A1-A2-B1-B2-C1-C2).

Però en essència, el nivell i la dificultat del C1 i de l'antic mitjà són equivalents.

De fet, les persones que en el passat van aprovar l'examen del Mitjà de valencià, no necessiten tornar a examinar-se en cap cas. El seu títol d'un organisme oficial com la Junta Qualificadora, l'Escola Oficial o la CIEACOVA continua sent vàlid per a presentar-ho en un lloc de treball.

¿Dónde hacer el C1 de valenciano?

Per a l'obtenció del diploma, l'examen del C1 de valencià ha de realitzar-se mitjançant les proves de certificació d'una de les tres entitats certificadores homologades que recull l'Ordre 7/2017, per la qual es regulen els certificats oficials administratius de coneixements de valencià. Aquestes entitats són:

 • La Junta Qualificadora de Coneixement de Valencià (JQCV).
 • L'Escola Oficial d'Idiomes (EOI).
 • La Comissió Interuniversitària d'Acreditació de Coneixements de Valencià (CIEACOVA).

Tot i que la majoria de convocatòries d'oposicions encara només es refereixen a la Junta Qualificadora com l'organisme que ha d'expedir els títols oficials de valencià, els certificats emesos per CIEACOVA i la EOI són igualment vàlids per l'esmentada Ordre 7/2017.

Per tant, una persona que desitge fer el C1 de valencià es pot apuntar a qualsevol de les tres entitats, perquè els títols són equivalents.

On preparar el C1 de valencià

Si t'estàs plantejant preparar el C1 de valencià, has de saber que tant la Junta Qualificadora com la CIEACOVA NO ofereixen cursos de preparació d'exàmens de valencià, sinó que es limiten a l'organització de les proves lliures.

En aquest sentit, la preparació del C1 de valencià és responsabilitat de cada individu i dependrà del seu nivell previ de domini de l'idioma i del temps i els recursos dels quals dispose per a preparar la prova.

L'única entitat oficial homologada que ofereix cursos de valencià, a més d'organitzar proves de certificació, és l'Escola Oficial d'Idiomes (EOI), que té formacions anuals per nivells, des de l'A2 fins al C2.

No obstant això, hi ha qui es presenta a l'examen sense estudiar perquè és valencianoparlant de tota la vida i aconsegueix aprovar el C1, encara que no és el recomanable en absolut per a la majoria de persones.

Allò més habitual és preparar-se en una de les moltes acadèmies que fan cursos específics d'uns mesos per als exàmens, o que contracten un professor particular o com a mínim traguen llibres de valencià de la biblioteca i practiquin els exercicis.

Per exemple, a València ciutat l'Acadèmia Carles Salvador situada en el cèntric Centre Octubre porta molts anys preparant alumnes per a l'examen del C1.

També les universitats tenen els seus propis Centres d'Idiomes on preparen aquest tipus de proves, com la Universitat de València que té la seua centre en el Carrer Serpis de València.

Però és decisió de cadascú triar on acudir per a preparar el C1, en funció d'on visca, si vol classes en línia o presencials, o del temps que considere que necessite per a aconseguir el nivell desitjat.

Com preparar l'oral de valencià?

Per a preparar l'oral de valencià, has d'anar més enllà dels exercicis que et proposin en l'acadèmia i fer l'esforç de parlar l'idioma sempre que pugues i amarar-te continguts en valencià en tots els formats.

Aquestes recomanacions bàsiques t'ajudaran a afrontar l'examen oral molt millor preparat:

 • Mira programes de televisió en valencià. Si t'estàs preparant per a l'examen de C1, són especialment interessants els programes de la televisió pública valenciana À Punt (antiga Canal 9) que tracten l'idioma (Trau la llengua) o els de foment de la lectura (Una habitació pròpia, Plaerdemavida). A més, À Punt ha posat en marxa una nova plataforma anomenada apuntsdellengua per a fomentar l'aprenentatge del valencià, organitzant els seus programes per nivells de llengua, des de l'A1 fins al C2 de valencià.
 • Escolta programes de ràdio i podcasts en valencià. À Punt també té la seva pròpia emissora de ràdio amb programes interessants, com el magazín cultural Pròxima Parada o el musical Territori Sonor. A més, avui dia també tens podcasts en valencià, com el programa d'entrevistes La Represa o Deparkineo.
 • Mira vídeos de creadors de contingut en valencià. Sabies que existeixen els Valentubers? I els Valentokers? Sí, el valencià també té presència en les xarxes gràcies als youtubers, streamers i tiktokers que graves els vídeos en valencià. N'hi ha de totes les temàtiques: booktubers, gamers, d'entrevistes, d'entreteniment, etc. Només has de triar la temàtica que més t'agrade.
 • Acudeix a intercanvis i tàndems d'idiomes. Entre les diferents activitats que organitzen els Serveis d'Idiomes de les universitats, estan aquestes reunions setmanals per a practicar conversa amb altres companys que també volen millorar l'expressió oral. Pots informar-te acudint a les seves oficines o en les seves respectives pàgines webs de les universitats i els voluntariats pel valencià.
 • Grava't llegint en valencià en veu alta. Molt poca gent ho fa i pot marcar la diferència en la teua millora quant a pronunciació i riquesa de vocabulari. Agafa un text en valencià, encén la gravadora del mòbil i intenta articular totes les consonants sordes i sonores, així com les vocals obertes. Després escolta l'enregistrament i intenta detectar les errades.

Examen C1 Valencià 2023

Per a fer l'examen del C1 de valencià en 2023 pots matricular-te en les proves de la JQCV, la EOI o CIEACOVA indistintament, perquè tots tres ens ofereixen certificats oficials.

Tan sols has de decidir les dates que millor s'adapten a les teves circumstàncies o la teua preparació segons el calendari de convocatòria de cada organisme.

Per exemple, les universitats valencianes ja van convocar un examen del C1 de valencià de 2023 el mes de gener a través de CIEACOVA, però tindràs una altra oportunitat per a presentar-te el mes de maig/juny d'enguany.

Concretament, la el C1 de CIEACOVA 2023 estarà dividida entre el 25, 26 i 27 de maig de 2023 per a la part oral i el 2 de juny de 2023 per a la part escrita.

Podràs inscriure't a través dels Serveis de Llengües i Política Lingüística de les diferents universitats entre el 27 de març i el 4 d'abril de 2023.

Per la seua part, el C1 de la EOI d'enguany se celebrarà el dia 1 de juny a les 16h de la vesprada.

Solament queda l'examen del C1 de la Junta Qualificadora, que per a 2023 serà el 14 d'octubre per a la part escrita i el 21 d'octubre, 28 d'octubre i 4 de novembre per a la part oral.

Ho podràs veure publicat en l'apartat de calendari del seu web.

Recapitulant, les dates d'examen del C1 valencià 2023 de cada entitat seran:

EntitatData examen C1 2023
Junta Qualificadora (JQCV)14 d'octubre 2023 (escrit)
21 d'octubre - 4 noviembre 2023 (oral)
Escola Oficial Idiomes (EOI)1 de juny de 2023
CIEACOVA (Universitats)25-27 de maig 2023 (oral)
2 de juny 2023 (escrit)

Altres continguts relacionats amb el C1 de Valencià:

Go up