Exàmens de Valencià: JQCV, CIACOVA o EOI

Cada any milers d'aspirants es presenten als exàmens de valencià dels diferents nivells per a certificar els seus coneixements en aquesta llengua i promocionar en la seua carrera professional.

Si aquest és el teu cas, sabem que no és gens fàcil compaginar el fet d'estudiar o treballar amb la vida personal i damunt voler aprendre un nou idioma.

Així que des d'ací t'enviem molta força i ànims per què ho dugues endavant i pugues aprovar el teu examen de valencià.

Estem convençuts que eixe esforç extra que estàs fent molt prompte tindrà recompensa i finalment pagarà la pena per a poder accedir a un millor lloc de treball o treballar del que t'agrada.

Table
  1. On traure's el Mitjà de valencià?
  2. Quan són les proves de valencià 2023?
  3. Exàmens de valencià en la Junta Qualificadora (JQCV)
  4. Exàmens de valencià en l'Escola Oficial d'Idiomes (EOI)
  5. Exàmens de valencià en CIEACOVA

On traure's el Mitjà de valencià?

A la pregunta d'on traure's el mitjà de valencià, la resposta és que tens tres entitats certificadores on examinar-te.

Pots fer-ho a través de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià (JQCV), la Escola Oficial d'Idiomes (EOI) o les universitats valencianes (CIEACOVA).

Quina opció és millor o pitjor dependrà de cadascú, però has de saber que tots els exàmens de valencià són molt similars entre ells.

Fa uns anys, abans de l'entrada en vigor de l'Ordre 7/2017 que va equiparar els nivells de valencià amb el Marc Europeu Comú de referència per a les llengües (MECR), sí que hi havia més diferència.

Però des d'aleshores la estructura de la prova i el tipus de preguntes s'han igualat prou entre les entitats. Per exemple, en l'examen de la Junta Qualificadora ja no està la famosa pregunta del dictat que tants suspensos ocasionava.

Així que la decisió de matricular-se en les proves d'un organisme o d'un altre dependrà de les dates d'examen que millor s'adapten a les teues circumstàncies i la teua preparació.

Quan són les proves de valencià 2023?

Si vols saber quan són les proves de valencià 2023, a continuació t'informem dels exàmens d'enguany.

Com sempre, tindràs tres convocatòries diferents per a examinar-te al llarg de l'any: JQCV, EOI i CIEACOVA.

De fet, en les universitats valencianes a través de CIEACOVA es fan fins a dos convocatòries anuals, una en gener de 2023, que ja s'ha dut a terme, i l'altra en maig/juny de 2023.

Els exàmens es faran en les dependències de les universitats adscrites a aquesta comissió del valencià, que són les cinc valencianes: UV, UPV, UJI, UMH, CEU i UCV.

Has de triar en quina apuntar-te en funció de la ciutat on visques i dels requisits de cadascuna, perquè algunes demanen que sigues alumne i altres són totalment lliures i es pot matricular qualsevol.

La JQCV, per la seua part, solia dividir els seus nivells entre les proves de juny i octubre/novembre, encara que totes elles formaven part de la mateixa convocatòria anual.

Ara, en canvi, fa els exàmens de tots els nivells en el mes d'octubre/novembre.

Exàmens de valencià en la Junta Qualificadora (JQCV)

Molta gent continua pensant que quan et matricules d'un examen de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià tens dos oportunitats per a aprovar l'examen (novembre i juny).

Però la realitat és que aquesta opció no existeix des que es va implantar l'Ordre 7/2017 i la JQCV va extingir els seus antics nivells (Grau Elemental, Mitjà i Superior) i passà a fer un sol examen per convocatòria.

En general, la política lingüística de la DGPLGM de la Conselleria d'Educació (òrgan que regula el funcionament de la JQCV) ha anat orientada aquests últims anys a eliminar tots aquells privilegis pel que fa a la certificació del valencià respecte a la resta d'idiomes.

Sota el pretext d'equiparar aquesta llengua amb la resta de llengües europees, ara si una persona suspèn l'examen en octubre ha d'esperar fins l'octubre de l'any següent per a tornar-se a presentar (i tornar a pagar la matrícula, és clar).

Per sort, sempre queda l'opció d'examinar-se per la EOI o CIEACOVA per a no esperar un any sencer.

Exàmens de valencià en l'Escola Oficial d'Idiomes (EOI)

La certificació de la llengua per en l'Escola Oficial d'Idiomes funciona per dues vies diferents: cursos i exàmens.

Per una part, et pots fer la matriculació en l'EOI com a alumne en juny si tens un títol oficial previ o en setembre, que és quan s'adjudiquen les places restants per a estudiants que no disposen de cap títol previ.

L'avantatge d'obtindre el títol d'aquesta manera és que pots rebre classes durant prou mesos (d'octubre a juny) abans d'examinar-te del nivell al que aspires. A més, la prova forma part del mateix final curs.

Per contra, no és fàcil aconseguir plaça en les Escoles Oficials d'Idiomes, més encara per a cursar valencià, que és un idioma amb demanda, ni tampoc tothom té temps per a assistir a classe durant un curs sencer.

L'altra opció és matricular-te en les anomenades Proves Unificades de Certificació (PUC), és a dir, els exàmens lliures que organitza l'EOI per a obtindre els títols de llengua.

Els exàmens de les PUC comencen a partir del nivell B1 (per a l'A2 de valencià hauries d'apuntar-te al curs com a alumne) i solen ser la primera quinzena de juny en horari de vesprada.

Com aquestes proves són lliures, hauries d'apuntar-te i preparar-te pel teu compte, com en els exàmens de la JQCV i CIEACOVA.

Exàmens de valencià en CIEACOVA

La CIEACOVA és l'entitat que certifica el valencià per part de les universitats valencianes, de manera que també pots fer els exàmens per aquesta via.

En la majoria d'ocasions, CIEACOVA organitza dues convocatòries anuals (gener i maig/juny), per tant ofereix dos possibilitats per curs per a traure's el títol de valencià.

El problema és que, en cas de suspendre en gener, hauries de tornar a pagar la matrícula per a les proves de maig/juny. I també al contrari, ja que es consideren convocatòries diferents.

També cal tindre en compte que malgrat que els exàmens són comuns, els aspirants s'apunten per a examinar-se en una universitat en concret i cadascuna té les seues pròpies normes.

Per exemple, tradicionalment la Universitat de València (UV) només permetia matricular-se en el seu examen de CIEACOVA als estudiants, mentre que la Universitat Politècnica de València (UPV) sí que deixava matricular-se a gent externa a la universitat.

Per tant, et recomanem consultar en el web de la CIEACOVA les condicions de la convocatòria específica a la que et vols apuntar per a evitar possibles sorpreses desagradables després.

Go up